Posted on

Syitä ostaa alennuksista

Hyviä syitä ostaa vaatteet ainoastaan alennusmyyntien aikaan

Miksi ostaa vaattet kalliilla, jos ne voi saada puoleen hintaan tai edullisemminkin?

Parhaat alennusmyynnit joulun ja juhannuksen jälkeen

Suurimmat ja parhaat alennusmyynnit juhannuksen ja joulun jälkeen. Silloin kaupat pistävät varastonsa uusiksi ja kauppaavat pois kaikki kevät- ja syysmalliston tuotteet riippuen siitä mihin alennus ajoittuu. Alennusprosentti on tuolloin tietääkseni vähintään 30 prosenttia (ainakin yleensä, voi olla myös 20 prosenttia) ja viimeiset tuotteet saa 70 tai jopa 80 prosentin alennuksella. Silloin tuotteen hinta on laskettu jo niin alas, että pihimpikin tyyppi raaskii alkaa ostaa alun perin kalliitakin tuotteita.

Alennushintaisen tuotteen ostamisesta tulee yleensä hyvä mieli etenkin, jos on löytänyt jotakin todella mieleistä ja oikeasti tarpeellista. Sen sijaan normaalihintaisen tuotteen osto saattaa kirpaista etenkin, jos se on maksanut paljon.

Verkkokaupoissa alennukset hyvin yleisiä

Olen huomannut, että esimerkiksi Zalando alentaa osaa tuotteidensa hinnoista jatkuvasti. Alennukset eivät ole välttämättä tasalukuja kuten 40, vaan esimerkiksi 44 prosenttia. Joskus pohdin, onkohan ko puljun alennukset huijausta vai onkohan tuotteiden hinta alun perinkin ollut sama. Zalando on kuitenkin sen verran iso firma, että sillä se pystyy antamaan isojakin alennuksia jatkuvasti. Sillä riittää volyymia.

Jos taas verrataan Zalandoa vaikkapa suomalaiseen verkkokauppaan Voimapankkiin, vat heidän volyyminsa aivan eri luokkaa ja luonnollisesti alennusmyynnitkin luonteeltaan todella erilaisia. Voimapankki myy varavirtalähteitä, eikä heidän tuotevalikoimansa ole tämän takia läheskään Zalandoon verrattavissa. Silti näistä pienemmistä verkkokaupoista voi löytää oikeita tuotteita paremmilla alennuksilla, jos osaa vain etsiä haukkana.

Pienet koot revitään käsistä

Kun tuote ehtii 70-80 prosentin alennukseen, ei siitä meinaa olla enää kokoja jäljellä ainakaan naisten osastolla. Rekissä riippuu enää koon L ja XL vaatteita monesti, kun tuote on vasta 50 prosentin alessa ja alea on kestänyt vasta pari päivää. Parhaat ja pienet koot viedään tietenkin ensimmäisenä käsistä. Valtaosa ainakin nuorista naisista lienee mahtuvan S ja etenkin M kokoon. XS-kokoakin saattaa saada vielä, vaikka tuote olisi ollut pitkäänkin alessa. Kauppaan kannattaa siis mennä ensimmäisten joukossa, jos todella haluaa mitä menee hakemaan, eikä odottaa, että saa lempimekkonsa 80 prosentin alennuksella. Niin saattaa käydä, jos käy tuuri, mutta kannattaa pelata varman päälle. En ole havainnoinnut, miten on tämän asian laita miesten osastolla.

Liikkeet tekevät meistä alennusriippuvaisia

Mitä enemmän alennuksia saa, sitä enemmän kansa tottuu niihin. Kuluttajana en toki valita; mukavampihan se on ostaa edullista kuin kallista laadusta tinkimättä. Samaan aikaan alennusmyynnit saavat aikaan ihmisissä turhan ostamista, mikä ei ole hyvä asia.

Nykyään on hirveästi verkkokauppoja, joista useilla on hyviäkin alennuksia jatkuvasti. Yhtenä syynä on varmasti se, että näillä kaupoilla on varaa antaa isojakin aleja. Kassavirtaa siis riittää. Toisena syynä on se, että liikkeet hankkivat tilalle uusia tuotteita. Näin ollen ihmiset ovat tottuneet alennusmyynteihin. Alesta on hyvä ostaa, sillä kuka nyt haluaisi maksaa täyttä hintaa, jos saman tuotteen saa puolet edullisemmin. Monilla on rahasta kova pula. Useat rikkaat taas ovat hyvin tarkkoja rahan käytössään ja ostavat mojovasta omaisuudestaan huolimatta mielellään alennusmyynneistä. Stockmannin Hullut Päivät toimii hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka hulluksi ihmiset menevät, kun halvalla lähtee. Ihmiset hamstraavat Hulluilta Päiviltä kotiin kaiken maailman tuotteita vain siksi, että ne olivat edullisia. Moni ostaa miettimättä onko tuotteella edes kunnon käyttöä. Toki ostokset varmasti suurimmalla osalla tulee käytettyä, mutta harvempi tekee hullareilta pelkkiä pakollisia ostoksia. Monilla on harhaluulo siitä, että itsensä voi ostaa onnelliseksi. Ikävä romuttaa tämä uskomus, mutta näin ei valitettavasti ole. Onni tulee ihan muista asioista kuin materiasta. Hyvin vähällä sitä sitä paitsi tulee toimeen, kun rehellisesti miettii.